Soorten en maten

Behalve dat u bij steenhouwerij Breti een verscheidenheid aan natuursteen kunt bestellen, passen ze ook diverse technieken toe voor een perfecte eindafwerking.

Natuursteen en de toepasbare technieken

Behalve dat u bij steenhouwerij Breti een verscheidenheid aan natuursteen kunt bestellen, passen ze ook diverse technieken toe voor een perfecte eindafwerking. 

Kalk Steensoorten

Musschelkalk
Een mergelachtige kalksteen uit Duitsland. De naam is ontleend aan de grote hoeveelheid schelpen die de steen bevat. De steen is erg zacht maar is populair als gevelbekleding vanwege zijn natuurlijke algenwering.

Travertin
Eigenlijk een kalksteen die ontstaan is bij hete bronnen. In de gebieden waar deze gewonnen wordt, wordt het ongestopt op flinke diktes gebruikt als bouwmateriaal. Bij ons worden de gaten gestopt met lijm en wordt de steen gepolijst voor binnengebruik.

Massangis
Massangis Roche Jaune Clair is de meest gebruikte lichte kalksteen (witsteen) uit Frankrijk. Deze soort is vorstbestendig en in alle diktes verkrijgbaar.

Faro
Faro- of Moca Crème-kalk uit Portugal is eenvoudig te winnen en verwerken. Vanwege de populariteit van deze steen hebben wij hier vensterbanken van op voorraad liggen.

Basalt Steensoorten

Fudung Black
Fudung Black, Chinese basalt of G684 is een veelgebruikt basalt. Doorgaans wordt dit gebruikt als tegel en dan vaak in de gebrande uitvoering.

Mendiger
Mendiger Basalt is een slijtvaste, vorstbestendige steen uit Duitsland. Door de poreuze structuur is het de ideale steen voor antisliptoepassingen.

Hardsteen/arduin Steensoorten

Arduin
Arduin, ook wel Belgisch hardsteen genoemd. Een harde kalksteen met vele toepassingen voor binnen en buiten.

Jura Gold
Jura Gold is een mooie, goed toe te passen kalksteen uit Duitsland. Met een beetje geluk zitten er prachtige fossielen aan het oppervlak.

Jura Grau
Jura Grau komt uit dezelfde laag als Jura Gold maar bevat minder ijzer waardoor deze iets grijzer opkleurt.

Granieten Steensoorten

Indian Black
Veelgebruikt zwart graniet uit India. De belangrijkste concurrent is Shanxi Black uit China, dit is net wat dieper zwart.

Blue Night
Een bijzonder graniet uit Angola. Het blauwe labradoriet lijkt wel licht te geven.

Impala
Impala of Rustenberg-graniet is het meest gebruikte graniet in vrijwel alle toepassingen. De steen komt uit Zuid-Afrika maar vindt wereldwijd aftrek 

 

 

Kashmir Gold
Kashmir Gold is een graniet uit India.

 

 

 

Kashmir White
Idem als Kashmir Gold maar met minder ijzer. Dit is een van de populairste lichtere granieten.

Larvikiet
Larvikiet, oftewel Labrador Blue (naar het mineraal labradoriet). Een granietachtige steen die wereldwijd toegepast wordt. Het labradoriet zorgt voor een bijzonder lichteffect. De Noorse groeves leveren vele verschillende tinten.

Steel Grey
Een blauwgrijze graniet uit India met een wat gevlokte tekening.

Tarn
Tarn is een veelgebruikt licht graniet uit Frankrijk.

Paradiso Violet
Een veelgebruikt graniet uit India.

Verde San Francisco
Een groen, sterk gewolkt graniet uit Brazilië.

Marmer Steensoorten

Nero Marquina
Klassiek Spaans marmer.

Crema Marfil
Een prachtig, maar wel enigszins teer marmer uit Spanje.

Bianco Carrara
Bianco Carrara is een wereldberoemde steen uit Italië. Dit is waar we het eerst aan denken als we het over marmer hebben. De afwezigheid van de grijze aders bepaalt de exclusiviteit van het stuk steen.

Asthir
Asthir, een wit marmer uit Griekenland. Deze natuursteen is hard marmer dat tot op zekere hoogte ook geschikt is voor buitengebruik.

Thassos
Thassos-marmer uit Griekenland komt het dichtst in de buurt van een egaal witte steen.

Marmara
Dit prachtige marmer uit Turkije is opgebouwd uit vrijwel parallelle lagen. Dit geeft een bijzonder effect wanneer het toegepast wordt in een interieur.

Rose Aurore
Bijzonder roze marmer uit Portugal.

Emperador
Een klassiek marmer uit Spanje.

Fossil Black
Een bijzonder marmer uit Marokko, de fossielen zijn duidelijk te zien.

Technieken

Licht zoeten
De eerste schuurbewerkingen na het zagen. Grofweg korrel 200, dit is onze standaardafwerking voor buitentoepassingen. De nog zichtbare schuurslagen zijn weg te halen met een borstel.

Donker zoeten
Fijn opschuren van de steen, de steen neemt zijdeglans aan. Er zijn geen schuurslagen meer zichtbaar. Ongeveer korrel 500-800.

Polijsten
De steen hoogglans opschuren. Na het schuren worden de resterende poriën zoveel mogelijk dichtgezet met tinas.

Boucharderen
Boucharderen of hameren is het met een spitshamer bewerken van het oppervlak zodat er kleine putjes ontstaan.

Branden
Branden is het zeer snel verhitten van het oppervlak waardoor deze te snel uitzet ten opzichte van de ondergrond. Hierdoor breekt de bovenste laag los.

Frijnen
Frijnen (het handmatige) is met de klopper en steenbeitel min of meer parallelle streepjes hakken in het oppervlak. Deze bewerking werd vroeger veel toegepast als eindafwerking.

Inmeten

Wilt u zeker weten dat het product precies in uw pand of woning past? Het inmeten en bezorgen van natuursteen voor zowel binnen als buiten behoort bij steenhouwerij Breti in Brabant ook tot de mogelijkheden.